Labada

Labada Otu

Karabuğdaygiller familyasından; Haziran – Eylül ayları arasında yeşilimtrak renkte küçük çiçekler açar.

Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır. Efelek adı verilen 50 cm boylarında bir bitki olan labada daha çok dağ, orman ve çayırlarda sulak yerlerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir.

Nişasta ve yağın yanında C vitamini içerir.

Toplanması-Saklanması: Mayıs’tan, Ağustos’a kadar yaprakları toplanrak kurutulur, yapraklarının çok sulu olması nedeniyle kurutması oldukça zordur. Bu nedenle dikkat edilmezse küflenebilir.

Özellikleri: – iştah açar.

  • Vücudu güçlendirir.
  • Ibanları olgunlaştırır.
  • Müshil etkisi gössterir.
  • Mesane tıkanmasını giderir.
  • Kanı ve bağırsakları temizler.
  • Haşlanıp deriye konursa kaşıntıları azaltır.
  • Labada çayı, vücudu rahatlatır ve kuvvet verir.
  • Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir, ishali keser.
  • Deri hastalıklarında etkilidir. Yara ve egzamaları iyileştirir.
  • Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü arttırır.

Comments are closed.