Deniz Börülcesi

Deniz Börülcesi

Deniz börülcesi (Salicornia europaea), kurşun otu veya tuzlu ot olarakda biliniz, ıspanakgiller (amaranthaceae) familyasında bir bitki türüdür.

Bu isim altında birbirlerine çok benzer ve zor ayırdedilir alt türler bulunur. Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir.

Türkiye’de tuz gölü ve çevcresi, aksaray, ereğli, burdur ve tarsus kıyılarında yetişir. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunun iyice içine çekmektedir.

Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr haslalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet verir.

Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir. Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile tüketilir.

Comments are closed.